Публічний звіт голови Маріупольської районної державної адміністрації, начальника районної військової адміністрації про роботу у 2023 році

Дата: 20.02.2024 13:54
Кількість переглядів: 109

 

Маріупольська райдержадміністрація здійснює виконавчу владу в межах повноважень, передбачених Законом України «Про місцеві державні адміністрації», а також реалізує повноваження, делеговані їй Маріупольською районною радою.

На виконання Закону України «Про правовий режим воєнного стану» для здійснення керівництва у сфері забезпечення оборони, громадської безпеки і порядку відповідно до Указу Президента України № 68/2022  від 24 лютого 2022 року «Про утворення військових адміністрацій» Маріупольська районна державна адміністрація Донецької області набула статусу районної військової адміністрації.

Діяльність Маріупольської районної державної адміністрації Донецької області, районної військової адміністрації  спрямована на забезпечення дії Конституції та законів України, здійснення заходів правового режиму, оборони, цивільного захисту, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян.

На виконання статті 10 та частин третьої, шостої статті 15 Закону України   «Про правовий режим воєнного стану» для недопущення припинення повноважень Маріупольської районної ради в умовах воєнного стану головою райдержадміністрації, начальником районної військової адміністрації прийнято розпорядження від 30 червня 2022 року №53 «Про організацію виконання Маріупольською районною державною адміністрацією Донецької області, районною військовою адміністрацією повноважень Маріупольської районної ради Донецької області».

Діяльність районної державної адміністрації, районної військової адміністрації здійснювалася за річним та квартальними планами роботи. Кожен напрямок розвитку нашого району та підтримки мешканців – це спільна робота районної державної адміністрації, районної військової адміністрації, органів місцевого самоврядування, депутатів усіх рівнів, територіальних  органів та в першу чергу, результат реформ, які впроваджуються Президентом та Урядом України.

Відповідно до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій №309 від 22 грудня 2022 року «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» територія Маріупольського району з                        05 березня 2022 року тимчасово окупована Російською Федерацією.

 

Бюджет

 

Бюджет Маріупольського району на 2023 рік був затверджений розпорядженням голови Маріупольської районної державної адміністрації, начальника районної військової адміністрації від 23 грудня 2022 року №93 «Про районний бюджет на 2023 рік».

Бюджет прийнято із дотриманням термінів, встановлених  статтею 77 БКУ.

Виконання бюджету з початку дії правового режиму воєнного стану здійснювалося Маріупольською райдержадміністрацією, районною військовою адміністрацією відповідно до указів Президента України від 24 лютого 2022 року   № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», від 24 лютого 2022 року № 68/2022 «Про утворення військових адміністрацій», постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану». Протягом дії правового режиму воєнного стану  видатки районного бюджету здійснювалися з урахуванням черговості платежів, встановленої постановою Кабінету Міністрів України від 09 червня 2021 року № 590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану».

Згідно казначейського звіту про виконання місцевих бюджетів у 2023 році до районного бюджету надійшло доходів до загального фонду з урахуванням міжбюджетних трансфертів в сумі 4514,284 тис. грн., що становить 80,8 % від уточненого річного плану.

Основними джерелами, що наповнюють дохідну частину загального фонду районного бюджету є: залучення коштів бюджетів територіальних громад району у вигляді субвенцій і дотацій з місцевого бюджету, а також субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам.

Видаткова частина загального фонду районного бюджету з урахуванням видатків, що здійснюються за рахунок трансфертів з бюджетів інших рівнів, виконана в сумі 3732,907 тис. грн., що становить 41,8 % від річного плану зі змінами.

Видатки загального фонду бюджету фінансувалися за рахунок доходів районного бюджету, а саме - субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам та вільного залишку районного бюджету станом на 01 січня 2023 року.

Наявний ресурс бюджету був спрямований у першу чергу на видатки, віднесені до захищених статей бюджету, визначених ст. 55 Бюджетного Кодексу України.

У 2023 році видатки за районними програмами виконано в такому обсязі:

  • Інші завдання: фінансове забезпечення виконання ПКМУ від 01 квітня 2022 року №397 «Про затвердження Порядку фінансового забезпечення діяльності військових адміністрацій», від 09 листопада 2016 року №787 «Про видатки на оплату праці працівників місцевих державних адміністрацій» (Оплата праці працівників для здійснення ними делегованих, відповідно до закону, повноважень) – виконано 81,7%.
  • Інші завдання: укріплення матеріально-технічної бази управлінь, відділів та апарату райдержадміністрації – виконано  47,3%.
  • Підтримка діяльності органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади (Виконання цільової програми «Програма підтримки, утримання та розвитку діяльності Маріупольської районної ради на 2023 рік» та Оплата праці працівників виконавчого апарату Маріупольської районної ради) – виконано 12,1%.
  • Програма «Правопорядок» на 2023 – виконано 98,7%.
  • Програма забезпечення заходів  з підготовки територіальної оборони Маріупольського району на 2022-2024 роки не фінансувалась у зв’язку із тим, що потреба, за якою була розроблена програма, втратила свою актуальність у 2023 році, а нова не була надана.

Незважаючи на напружений стан виконання районного бюджету, в складних умовах, було забезпечено своєчасну та у повному обсязі виплату заробітної   плати   працівникам,   що  фактично  здійснювали  свою  діяльність, здійснювалось фінансування запланованих заходів Програми економічного і соціального розвитку Маріупольського району на 2023 рік.

 

Економіка району

 

У зв’язку з веденням активних бойових дій велика кількість підприємств була знищена, а через тимчасову окупацію встановити наявні спроможності району не можливо.

Територіальними громадами Маріупольського району регулярно готувалась та надавалась інформація про факти руйнування або пошкодження об’єктів критичної та соціальної інфраструктури, житлового фонду та інших об’єктів інфраструктури району, ступеню такого руйнування або пошкодження внаслідок військового вторгнення з боку російської федерації.

Протягом 2023 року проводилась робота щодо наповнення Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф. Загальна кількість зруйнованих об’єктів, які внесені до реєстру складає 25 379 об’єктів.

 

Захист дітей

 

Питання повернення українських дітей з тимчасово окупованих територій України та території рф стало одним із пріоритетних напрямків роботи  служби у справах дітей райдержадміністрації у 2023 році. З метою пошуку та повернення дітей налагоджена співпраця з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Національною соціальною сервісною службою України та службою у справах дітей Донецької обласної державної адміністрації.

Проводилася робота щодо сприяння евакуації  дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, чиї батьки наразі перебувають у полоні. Так протягом 2023 року за підтримки Уповноваженого Верховної Ради з прав людини повернуто дві дитини. Одна вже досягла 18-річного віку. Їй відновлено рішення про надання статусу та влаштування на повне державне забезпечення. Іншій надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування. Завдяки співпраці зі службою у справах дітей Шевченківської районної в місті Києві адміністрації влаштовано під опіку рідній тітці та зараховано до опорної школи Мангушської територіальної громади.

В умовах воєнного стану гостро постало питання про можливість реального захисту прав дітей, які залишилися без піклування батьків або  перебувають у складних життєвих обставинах. З метою захисту прав дітей соціально-незахищених категорій, розвитку сімейних форм виховання та підключення до необхідних реєстрів та систем,  службою у справах дітей райдержадміністрації налагоджено співпрацю з  відділом по Шевченківському району служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради.  Відновлено доступ до інформаційної аналітичної системи «Діти», що надає можливість в повному обсязі працювати в напрямку усиновлення дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Встановлено місцезнаходження та відновлено зв'язок з усіма вихованцями дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, які перебували на території Маріупольського району до повномасштабного вторгнення та воєнних дій. Усі діти влаштовані до навчальних закладів, здобувають українську освіту дистанційно, отримують необхідні державні виплати.

Протягом 2023 року надавалася допомога у  відновленні документів дітям, які в умовах евакуації залишилися без документів, що засвідчують особу та підтверджують статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

Важливим напрямок роботи служби у справах дітей протягом 2023 року була – інформаційна консультація та допомога в оформленні необхідних документів про освіту. Частина учасників освітнього процесу внаслідок загрози життю, бойових дій та тимчасову окупацію окремих територій вимушено перемістилася в межах України або за кордон. Діти отримали   допомогу у влаштуванні до закладів загальної середньої освіти. Випускникам шкіл, які знаходяться на тимчасово окупованій територій Маріупольського району, надана допомога в  отриманні свідоцтва про повну загальну середню освіту, вступу до вищих навчальних закладів.

 

Екологія

 

В умовах воєнного стану організована всебічна взаємодія між територіальними громадами Маріупольського району стосовно інформування щодо подій, наслідками яких є заподіяна шкода природним ресурсам та навколишньому природному середовищу.

В напрямку охорони природо-заповідного фонду та лісного господарства проведена відповідна робота, а саме:

  • розпорядженням голови райдержадміністрації, начальника районної військової адміністрації від 02 червня 2023 року №47 утворено Комісію із встановлення фактів заподіяння шкоди та збитків земельним ділянкам лісогосподарського призначення, захисним насадженням лінійного типу, лісовим розсадникам, лісовим культурам та мисливським угіддям, а також їх масштабів на території Маріупольського району;
  • розпорядженням голови райдержадміністрації, начальника районної військової адміністрації від 15 травня 2023 року №40 утворено Комісію із заподіяння шкоди та збитків територіям та об’єктам природно-заповідного фонду, розташованим на території Маріупольського району. У 2023 році проведено 2 засідання Комісії.

 

Гуманітарний напрям роботи

 

Визначальним фактором підсумків діяльності району є повне згуртування усіх громад району, яке проявилося під час повномасштабної військової агресії російської федерації. Райдержадміністрацією в умовах воєнного стану та у зв’язку з критичною ситуацією на території району, організована робота з працівниками різних управлінь виконавчих органів влади, задіяних в процесах надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, та категорії людей,  які опинилися у складних життєвих умовах.

На виконання доручення від 21.11.2023 № 31/9-23 в.о. голови Донецької облдержадміністрації, начальника обласної військової адміністрації щодо скорочення обсягу надходження масових звернень мешканців Донецької області з питань надання гуманітарної допомоги надавалась інформація про ситуацію з надання гуманітарної допомоги мешканцям Донецької області у розрізі територіальних громад Маріупольського району.

У липні 2023 року у місті Дніпро був відкритий Центр підтримки ВПО Маріупольського району «Серце Сходу».

Маріупольською міською радою запроваджено мережу центрів «ЯМаріуполь». Наразі до мережі ЯМаріуполь входить 25 центрів підтримки маріупольців по всій Україні. Це 17 базових центрів «ЯМаріуполь», 6 побутових та 2 оздоровчих центрів. Допомогою охоплено понад 61 тисяча маріупольців.

При Маріупольській районній державній адміністрації, районній військовій адміністрації на період дії воєнного стану створений Гуманітарний штаб. Протягом 2023 року проведено 18 засідань.

Протягом 2023 року спільно з керівниками територіальних громад  провели велику роботу у сфері надання різних видів допомоги мешканцям Маріупольського району. 

За підтримки Міжнародного Благодійного фонду Соціальний захист отримали більше 400 продуктових наборів для пільгових категорій мешканців, а також генератори, медичне обладнання, побутову техніку, яка була передана до центру підтримки ЯМаріуполь. Дніпро.

У співпраці з Благодійним Фондом «Батальйон Волонтерів»  отримали більше 600  продуктових наборів для пільгових категорій, а також засоби гігієни та дитячі новорічні подарунки. 

Міжнародна організація ЮНІСЕФ надала допомогу у вигляді 143 гігієнічних набора для сімей з дітьми, які знаходились на території Запорізької, Дніпропетровської та Донецької областей. 

Суттєву підтримку у цьому році для нас надала Благодійна організація «Благодійний фонд «Глобал Емпавермент Мішн ЮА» (GEM). Протягом співпраці (з липня 2023 року) ми змогли отримати та спільно з територіальними громадами району надати допомогу мешканцям Маріупольського району на територіях, які підпадають під дистрибуцію Благодійного фонду. Протягом періоду співпраці ми отримали 160 тон продуктових наборів (це більше 17 тисяч продуктових наборів). 

За підтримки Міжнародної організації з міграції в Україні (МОМ) протягом 2023 року спільно з територіальними громадами Маріупольського району надавали сімейні гігієнічні набори та непродовольчі товари для мешканців Маріупольського району, які мешкають на підконтрольній Україні території. Протягом 2023 року було отримано більше тисячі сімейних гігієнічних наборів. За підтримки Міжнародної організації з міграції в Україні у березні  2023 року отримані зимові комплекти одягу для мешканців Сартанської, Мангушської та Нікольської територіальної громади у місті Запоріжжя та місті Дніпро.                        

У співпраці з Данською радою у справах біженців (DRC) у місті Дніпро було видано більше 200 гігієнічних наборів для мешканців Маріупольського району.

 

Соціальний захист населення

 

Управлінням соціального захисту населення Маріупольської райдержадміністрації розроблено Програму підтримки та інтеграції внутрішньо переміщених осіб Маріупольського району, які тимчасово компактно проживають у більш безпечних регіонах України на 2023-2024 року (розпорядження голови райдержадміністрації, начальника районної військової адміністрації від 26  жовтня 2023 року №80 (із змінами)).

Розпорядження голови райдержадміністрації, начальника районної військової адміністрації від 27 грудня 2023 року №107 створено Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при Маріупольській райдержадміністрації, районній військовій адміністрації.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09 травня 2023 року №470 «Про координаційні центри підтримки цивільного населення» органам місцевого самоврядування рекомендовано утворити  координаційні центри підтримки цивільного населення та затвердити Положення про них. 

Протоколом №1 від 14 червня 2023 року засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при Донецькій облдержадміністрації, обласній військовій адміністрації райдержадміністрація, районним військовим адміністраціям доручено утворити координаційні центри підтримки цивільного населення.

Розпорядженням голови райдержадміністрації, начальника районної військової адміністрації від 13 липня 2023 року №55 було утворено Координаційний центр підтримки цивільного населення при Маріупольській райдержадміністрації, районній військовій адміністрації. 

Протягом 2023 року було проведено 6 засідань Координаційного центру, відповідно до затвердженого графіка.

На 6 засіданнях було розглянуто 28 питань, які є важливими у забезпеченні підтримки та координації надання допомоги населенню, постраждалому внаслідок збройного конфлікту, зокрема внутрішньо переміщеним особам, ветеранам війни, особам з інвалідністю внаслідок війни.

Питання направлені на різні сфери, а саме: 

облік дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування в умовах воєнного стану; 

підтримка внутрішньо переміщених осіб мешканців Маріупольського району;

Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти Як?» та напрями психологічної підтримки населення;

зайнятість населення та перспективи щодо підвищення зайнятості населення, освітні можливості, послуги для роботодавців, реалізація активних державних програм служби зайнятості;

про оздоровлення дітей та забезпечення новорічними подарунками дітей громад Маріупольського району;

про утворення та діяльність ради ВПО;

кадрове забезпечення державних органів, органів місцевого самоврядування в період воєнного стану та після деокупації.

та інше.

Протягом 2023 року на засіданнях Координаційного центру підтримки цивільного населення при Маріупольській райдержадміністрації, районній військовій адміністрації надано 23  доручення.

Виконання доручень забезпечено на 100%

 

Захист населення і територій від надзвичайних ситуацій, мобілізаційна та оборонна робота

 

В умовах повномасштабної агресії російської федерації найважливішим напрямком діяльності райдержадміністрації, районної військової адміністрації є цивільний захист, мобілізаційна та оборонна робота.

Райдержадміністрацією, районною військовою адміністрацією спільно з Маріупольським РТЦК та СП проводилась робота щодо перевірки організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, забезпечення функціонування системи військового обліку в органах місцевого самоврядування, установах, організаціях та підприємствах.

У 2023 році робота з військового обліку проводилась відповідно до розпорядження голови Маріупольської районної державної адміністрації, начальника районної військової адміністрації від 27 січня 2023 року №14 «Про стан військового обліку на території Маріупольського району у 2022 році та завдання щодо його поліпшення на території Маріупольського району у 2023 році» та додаткових щомісячних розпоряджень голови районної державної адміністрації, начальника районної військової адміністрації щодо перевірки військового обліку в організаціях.

Перевірка стану військового обліку в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах організаціях і навчальних закладах виконана на 84%. З 33 об’єктів, які були заплановані для перевірки, перевірено 28: Нікольська, Мангушська селищні ради, Маріупольська міська рада, Сартанська селищна військово-цивільна адміністрація (4 органи ОМС) та 24 підприємств, установ і організацій Маріупольського району. 5 об’єктів не перевірялися, у зв’язку з не відновленням своєї роботи на території України або перереєстрацією до іншої адміністративно-територіальної одиниці України.

з/п

РТЦК та СП

Всього підлягало об’єктів до перевірки

Перевірено

Всього

З них:

Ведеться відповідно до вимог законодавства

Ведеться з незначними недоліками

Не ведеться або ведеться з грубими порушеннями

1.

Маріупольський РТЦК та СП

27

23

2

19

2

2.

Перший відділ Маріупольського РТЦК та СП

5

4

0

4

0

3.

Другий відділ Маріупольського РТЦК та СП

1

1

0

1

0

ВСЬОГО:

33

28

2

24

2

Плани звіряння облікових даних підприємств, установ та організацій, виконавчих комітетів сільських, селищних або міських рад з обліковими даними районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на 2023 рік виконаний на 89%. В результаті звіряння було встановлено, що основним недоліком є правильність внесення інформації до списків персонального військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Звіряння не проведено з Кальчицькою селищною радою, так як остання не відновила свою роботу та з п’яти підприємствами, установами і організаціями, так як останні перереєструвалися до іншої адміністративно-територіальної одиниці України.

з/п

РТЦК та СП

Кількість об’єктів, які провели звірку

Всього звірено осіб

З них по:

картках первинного обліку

списках персонального військового обліку

1.

Маріупольський РТЦК та СП

47

121

0

121

2.

Перший відділ Маріупольського РТЦК та СП

6

21

0

21

3.

Другий відділ Маріупольського РТЦК та СП

1

7

0

7

ВСЬОГО:

54

149

0

149

 

 

Робота апарату райдержадміністрації

 

Обставини воєнного часу змусили всіх мобілізуватися і шукати альтернативні шляхи виходу зі складних ситуацій. Велика подяка усім жителям району за  активну громадську позицію, небайдужість, силу духу та вірність  інтересам району і України.

Разом ми підтримуємо наших захисників, які щодня, ціною свого життя, відстоюють нашу свободу та незалежність. Надаємо допомогу  українцям, які вимушені були залишити свої домівки. Маріупольська районна військова адміністрація, попри тимчасову окупацію району, не стоїть осторонь, надає допомогу, сприяє розвитку волонтерського руху за межами району.

Упродовж звітного періоду в районній державній адміністрації, її відділах, управліннях проводилась робота щодо забезпечення виконання законів України, актів та доручень Президента України, депутатських звернень, розпоряджень та доручень голови Донецької обласної державної адміністрації, начальника обласної військової адміністрації з дотриманням принципів об’єктивності, дієвості, недопущення проявів формального ставлення до службових обов’язків з боку виконавців.

Забезпечувалась участь відповідальних осіб у нарадах при Донецькій облдержадміністрації, обласній військовій адміністрації, нарадах з органами місцевого самоврядування.

Сьогодні, в час війни, кожна людина зіштовхується з безліччю непростих ситуацій і викликів. Разом з тим, багато українців прагнуть бути корисними і зробити свій внесок у прискорення нашої Перемоги і миру на українській землі.

Для забезпечення прозорості та відкритості діяльності райдержадміністрації, районної військової адміністрації      інформація       про     роботу висвітлювалась  на  офіційному  веб-сайті Маріупольської райдержадміністрації та офіційній сторінці в соціальній мережі Фейсбук.

 

 

 

Голова Маріупольської районної

державної адміністрації, начальник

районної військової адміністрації                                        Наталія БУКРЄЄВА

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь