День Конституції України - єдине державне свято, яке закріплене в самій Конституції!

Дата: 28.06.2022 13:20
Кількість переглядів: 140

28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання була ухвалена Конституція України.  

Конституцiя становить ядро нацiональної правової системи. Вона фiксує головні юридичні та полiтичні аспекти відносин між державою та суспільством: від забезпечення прав i свобод людини до подальшого розвитку держави. У цьому полягає соцiальна цiннiсть Основного закону.

Конституційні традиції нашого народу ведуть свій відлік від давніх часів - від Договорів про вольності Війська Запорізького - першої козацької Конституції, укладеної Пилипом Орликом у 1710 році.  

Сучасний етап історії конституційного розвитку незалежної України бере свій початок з 16 липня 1990 року - дати прийняття Декларації про державний суверенітет УРСР.

Цей конституційний акт став дієвим кроком до здобуття Україною власної державної самостійності і незалежності, основою для підписання міжнародних договорів і прийняття нової Конституції і законів України. Робота над створенням Основного Закону нашої держави розпочалася відразу після проголошення незалежності України в 1991 році із залученням найкращих світових експертів та вітчизняних фахівців.

Протягом 1991-1995 років в Конституцію було внесено 18 змін та доповнень. З’явилась посада Президента, а документа, який регулював би взаємодію між гілками влади, не було. Постійна боротьба президентської та парламентської гілок влади стала підставою для підписання конституційної угоди у червні 1995 року.

22 лютого 1996 року на сесії Верховної Ради України було розглянуто законопроект «Про порядок прийняття Конституції.

28 червня 1996 року о 9 годині 18 хвилин після майже доби безперервної роботи Верховна Рада України ухвалила Конституцію України. За Основний Закон України проголосувало 315 депутатів, 36 були проти, 12 - утримались, 30 - взагалі не голосували.

Розвиток української державності продемонстрував необхідність подальшого вдосконалення Основного Закону нашої держави. Для забезпечення стабільності конституційних норм в Конституції передбачений досить складний механізм внесень поправок, що відповідає сучасним міжнародним стандартам. За роки існування Конституції України зміни вносились в її текст 7 разів. Наразі триває робота над удосконаленням Основного Закону України.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь